FAQ Βέρες – Λύνουμε τις πιο συχνές απορίες των ζευγαριών

Όταν έρχεται η ώρα ένα ζευγάρι να αγοράσει τις βέρες του, συνειδητοποιεί πως τελικά γνωρίζει λιγότερα από όσα νόμιζε πως γνωρίζει γύρω από το αντικείμενο. Σύντομα καταλαβαίνει πως το να επιλέξει το σχέδιο των βερών δεν είναι η μόνη η επιλογή που θα κληθεί να κάνει. Και εκείνη τη στιγμή αρχίζουν να γεννιούνται απορίες και ερωτήματα που είναι κυρίως κοινά για τα περισσότερα ζευγάρια. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, ένα σύντομο αλλά περιεκτικό “λυσάρι” για τις βέρες γάμου, απαντώντας και λύνοντας τις πιο συχνές ερωτήσεις και απορίες των ζευγαριών

Ποιες βέρες είναι “της μόδας”;

Στις βέρες γάμου η έννοια “της μόδας” δεν χρησιμοποιείται όπως στα ρούχα, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ και άλλα lifestyle προϊόντα ή στάσεις ζωής. Δεν υπάρχουν “βέρες της μόδας” ή βέρες που είναι περασμένης σεζόν, κάτι που θα λέγαμε για luxury προϊόντα, όπως γυαλιά ηλίου ή παπούτσια. Τα σχέδια των βερών διαπνέονται από μια διαχρονικότητα και ταυτόχρονα ανανεώνονται, συμβαδίζοντας με τις τάσεις που συνθέτουν την αισθητική της εποχής.

Και τότε γιατί υπάρχουν collections στις βέρες γάμου;

Πράγματι υπάρχουν collections στις βέρες γάμου και αποτελούν ένα σύνολο σχεδίων. Συνήθως οι βέρες μιας κολεξιόν έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό ή έχουν την υπογραφή ενός exclusive brand ή designer. Για παράδειγμα, μια diamond collection, το πιο πιθανό είναι να περιλαμβάνει βέρες με κύριο χαρακτηριστικό τα διαμάντια. Μια collection που ονομάζεται slim line θα μπορούσε να αποτελείται από βέρες με λεπτεπίλεπτα σχέδια και γενικότερα από βέρες με λεπτές γραμμές. Επομένως, οι collections στις βέρες δεν σχετίζονται με το αν είναι ή δεν είναι “της μόδας”.

Γιατί είναι καλύτερο να επιλέξουμε χρυσές βέρες 14Κ;

Οι βέρες είναι κοσμήματα που φοριούνται καθημερινά και οι πιθανότητες να φθείρονται από την συνεχή χρήση είναι μεγάλες. Επομένως, είναι προτιμότερο να επιλέξετε βέρες που θα είναι ανθεκτικές και θα χρειάζονται συντήρηση σε πιο αραιά διαστήματα. Ο χρυσός είναι μαλακό μέταλλο και για το λόγο αυτό, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό, τόσο πιο ευάλωτες θα είναι οι βέρες σε σημάδια από χτυπήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι βέρες 18 καρατίων είναι λιγότερο ανθεκτικές στην καθημερινή χρήση απ’ ότι οι βέρες 14 καρατίων. Επίσης, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή, φροντίδα και συχνότερα συντήρηση. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να φοράτε διαρκώς τις βέρες σας, τότε ένα ζευγάρι βέρες γάμου 14Κ είναι ασφαλέστερη επιλογή από κάθε άποψη.

Πώς ξεχωρίζουμε αν οι βέρες είναι 14 ή 18 καρατίων;

Στην εσωτερική πλευρά της βέρας υπάρχει η ανάλογη σφραγίδα, η οποία δηλώνει το ποσοστό του χρυσού που περιλαμβάνεται στο κόσμημα. Στις βέρες 14Κ αναγράφεται εσωτερικά ο αριθμός 585 και δηλώνει ότι οι βέρες περιέχουν χρυσό σε ποσοστό 58,5% (για να είμαστε ακριβείς το ποσοστό είναι 58,33%). Στις βέρες 18Κ, ο αριθμός που αναγράφεται εσωτερικά είναι ο 750 και δηλώνει αντίστοιχα πως το ποσοστό του χρυσού στις βέρες είναι 75%.

Οι βέρες που δεν είναι κίτρινες, από τι μέταλλο είναι;

Οι βέρες είναι φτιαγμένες κυρίως από χρυσό και επίσης υπάρχουν βέρες από πλατίνα.  Ο χρυσός είναι κίτρινος ως προς το χρώμα του μετάλλου και πολλές βέρες είναι από κίτρινο χρυσό. Όμως, όταν γίνεται πρόσμιξη του καθαρού χρυσού με άλλα κράματα δημιουργείται χρυσός ροζ και λευκού χρώματος. Έτσι, οι βέρες κατασκευάζονται επίσης από λευκό χρυσό (λέγεται και λευκόχρυσος) και από ροζ χρυσό.

Διαβάστε επίσης για τις διαφορές μεταξύ κίτρινου χρυσού και λευκόχρυσου, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.

Οι λευκές βέρες είναι από λευκόχρυσο;

Όχι απαραίτητα. Λευκές είναι και οι πλατινένιες βέρες γάμου. Οι βέρες που είναι από λευκόχρυσο έχουν συνήθως μια επίστρωση πλατίνας που τις κάνει ακόμα πιο λαμπερές. Η επιπλατίνωση μιας λευκόχρυσης βέρας είναι το χαρακτηριστικό που μερικές φορές μπερδεύει τους ανθρώπους και νομίζουν ότι οι βέρες τους είναι πλατινένιες. Όμως, δεν ισχύει αυτό. Οι πλατινένιες βέρες είναι κατασκευασμένες από πλατίνα.

Η πλατίνα είναι ένα μέταλλο λευκού χρώματος, πολύ σκληρότερο από τον χρυσό, πιο σπάνιο και αρκετά πιο ακριβό. Επειδή “δουλεύεται” αρκετά δύσκολα, λόγω της σκληρότητάς του, οι πλατινένιες βέρες έχουν πιο λιτά, αλλά απόλυτα κομψά σχέδια. Επίσης, επειδή η πλατίνα είναι λιγότερο ανθεκτική στη “βαριά” μεταχείριση και την καθημερινή χρήση, οι πλατινένιες βέρες χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα.

Δεν μας αρέσουν οι βέρες που γυαλίζουν, τι μας προτείνετε;

Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο σχέδιο με matte υφή στη συνολική ή σε ένα μέρος της επιφάνειας.

Τι θα γίνει αν πάρω ή χάσω κιλά μέχρι τον γάμο και δεν μου κάνει η βέρα;

Οι βέρες κατασκευάζονται κατά παραγγελία, ειδικά για κάθε ζευγάρι. Θα παραγγείλετε τις βέρες στο μέγεθος που θα μετρήσετε μαζί με τον κοσμηματοπώλη σας ή με βάση τις οδηγίες του. Δεν είναι σωστό να τις παραγγείλετε μικρότερες ή μεγαλύτερες με την προοπτική ότι θα αδυνατίσετε ή θα παχύνετε στο μέλλον.

Αν οποιαδήποτε στιγμή πριν τον γάμο, ή ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια, διαπιστώσετε ότι η βέρα σας είναι μικρή ή μεγάλη για το δάχτυλό σας, θα απευθυνθείτε σε εμάς. Θα βρούμε το νέο μέγεθος του δαχτύλου σας και θα μεγαλώσουμε ή θα μικρύνουμε τη βέρα για να εφαρμόζει και πάλι σωστά.

Διαβάστε επίσης χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για τις βέρες γάμου σε σχετικά άρθρα στο blog μας, όπως τα παρακάτω:

Πώς να επιλέξετε τις βέρες σας

Μια ιδιαίτερη πρόταση για τις βέρες γάμου

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις βέρες γάμου

Στο eshop και στα φυσικά καταστήματα με κοσμήματα ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ, σε Αθήνα (Γλάδστωνος 10, Πλατεία Κάνιγγος, Τηλ: 2103831671) και Χαλάνδρι (Πλάτωνος 12, Τηλ: 2106827234), διαθέτουμε πλούσια συλλογή σε βέρες γάμου. Περιηγηθείτε, δείτε τα σχέδια και επικοινωνήστε μαζί μας  για οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε