Κίτρινος χρυσός και λευκόχρυσος

Το ζεστό, πλούσιο και ζωηρό κίτρινο χρώμα, δικαίως έχει συνδεθεί με τον χρυσό. Αναφερόμαστε σε χρυσά ηλιοβασιλέματα, σε χρυσαφένιες αμμουδιές και παραλίες, σε χρυσαφένια μαλλιά. Ο χρυσός στην πρωτογενή μορφή του, όπως έρχεται μέσα από τη γη, έχει αυτό το θερμό κίτρινο χρώμα, το οποίο και τον χαρακτηρίζει. Αν ζητήσεις από ένα παιδί να ζωγραφίσει τον χρυσό θρόνο ενός βασιλιά θα πάρει ένα κίτρινο μαρκαδόρο ή ξυλομπογιά και θα το χρωματίσει με κίτρινο χρώμα.

Πώς φτάσαμε να έχουμε λευκό χρυσό;

Ο καθαρός χρυσός στα 24Κ είναι τόσο μαλακός που λυγίζει. Όμως, όλες οι άλλες ιδιότητες του χρυσού τον κατέστησαν ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικό μέσο που καθορίζει τις αξίες, αλλά και για να κατασκευαστούν κοσμήματα. Θα έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί μια περισσότερο ανθεκτική μορφή του, ώστε να μπορεί να φορεθεί ως κόσμημα.

Έτσι ο χρυσός 18Κ αποτελείται κατά 75% από καθαρό χρυσό και 25% από κράματα, από μείγματα μετάλλων και είναι πιο ανθεκτικός από τον καθαρό χρυσό 24Κ.

Όταν αναμειγνύονται κράματα όπως ο χαλκός, ο ορείχαλκος και το ασήμι σε ποσοστό 25% με 75% καθαρό χρυσό, τότε προκύπτει ο κίτρινος χρυσός 18Κ

Όταν όμως προστίθεται παλλάδιο στον καθαρό χρυσό με την παραπάνω αναλογία, τότε προκύπτει ο λευκός χρυσός 18Κ. Μάλιστα, στα κοσμήματα από λευκόχρυσο συνηθίζεται να εφαρμόζεται και μια επίστρωση ραδίου.

Οι ιδιότητες και οι ανάγκες του κίτρινου και του λευκού χρυσού

Οι ιδιότητες του κίτρινου χρυσού και του λευκόχρυσου είναι σχεδόν ίδιες. Έχουν την ίδια σκληρότητα και λιώνουν περίπου στην ίδια θερμοκρασία για να υποστούν επεξεργασία, αν και όταν προστίθεται παλλάδιο, το σημείο τήξης αυξάνεται.

Λόγω της προσθήκης διαφορετικών κραμάτων για την δημιουργία του κίτρινου και του λευκού χρυσού 18Κ, παρατηρείται μια διαφορά στην τιμή τους. Το παλλάδιο είναι συνήθως ακριβότερο από τα στοιχεία που προστίθενται για τον κίτρινο χρυσό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι λίγο ακριβότερος ο λευκόχρυσος.

Συντήρηση κοσμημάτων από κίτρινο και λευκό χρυσό

Τα κοσμήματα από κίτρινο χρυσό χρειάζονται καθάρισμα και γυάλισμα μετά από κάποιο διάστημα που φοριούνται. Δεν επικαλύπτονται από κάποια στρώση άλλου υλικού.

monopetro kitrinos xrisos

Για παράδειγμα, αν αγοράσει ένα ζευγάρι τις βέρες του για τον αρραβώνα και μετά από 1-2 χρόνια ετοιμάζεται για τον γάμο, καλό είναι να παραδώσει τις βέρες για καθάρισμα και γυάλισμα. Θα ανανεωθεί η όψη τους και θα είναι πάλι όπως την πρώτη μέρα που τις φόρεσαν.

Στα κοσμήματα από λευκόχρυσο η συντήρηση πρέπει να γίνεται λίγο συχνότερα. Συνήθως επικαλύπτονται από μια στρώση υλικού ή συνηθέστερα έχει γίνει επιπλατίνωση. Επομένως, η φροντίδα που χρειάζονται είναι μεγαλύτερη για να είναι πάντα σαν καινούρια. Στο ιδανικό σενάριο και για κοσμήματα από λευκόχρυσο που φοριούνται καθημερινά, όπως για παράδειγμα οι βέρες, καλό είναι η συντήρηση να γίνεται ανά χρόνο. Αν αυτό ακούγεται δύσκολο για πολλούς, καλό είναι τουλάχιστον να μην απέχει περισσότερο από 18 μήνες ή 2 χρόνια μια συντήρηση από την προηγούμενη. Κάποια στιγμή της ζωής τους και ανάλογα με το πόσο συχνά φοριούνται και πού αποθηκεύονται, στα κοσμήματα από λευκόχρυσο μπορεί να επαναληφθεί η επιπλατίνωση.

Κίτρινο ή λευκό χρυσό;

Κάθε χρώμα χρυσού, κίτρινο ή λευκό, έχει το δικό του fan club. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον κίτρινο χρυσό και δεν τον αλλάζουν. Και υπάρχουν άνθρωποι που ο λευκόχρυσος είναι το βασικό στοιχείο σε όλα τους τα κοσμήματα. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως κρατάμε ένα χρώμα χρυσού, ταυτόχρονα πάνω μας, σε μια εμφάνιση.

Υπάρχουν βεβαίως και τα κοσμήματα με διχρωμίες. Συχνότερα, τις συναντούμε σε σχέδια βερών. Έτσι, καλύπτεται το ιδιαίτερο γούστο καθενός και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ελευθερία σε επιλογές άλλων δαχτυλιδιών. Για παράδειγμα, το μονόπετρο και γενικά το δαχτυλίδι αρραβώνων καλό είναι να ταιριάζει σε χρώμα με τις βέρες.

Ειδικά για τα μονόπετρα δαχτυλίδια με διαμάντια, επιλέγεται πολύ συχνά ο λευκόχρυσος για τη βάση όπου δένεται η πέτρα και ο κίτρινος χρυσός για το δαχτυλίδι.

Στο e-shop θα βρεις πολλά σχέδια σε βέρες και μονόπετρα δαχτυλίδια. Στα φυσικά καταστήματα κοσμημάτων Spiros Tasoulis Jewellery θα εντοπίσεις ακόμα περισσότερα σχέδια σε ροζ, κίτρινο και λευκό χρυσό. Ρώτησέ μας ό, τι ακόμα θέλεις να μάθεις και έλα να βρούμε μαζί το κόσμημα που θα ταιριάζει τέλεια στο άτομα που θα το φορά.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε