Κοσμήματα με σύμβολα και τι σημαίνουν

Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα στα κοσμήματά τους, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις δυνάμεις τους και ξεχωριστή θέση στην κουλτούρα τους. Αποδίδουν σε αυτά ως και μεταφυσικές ιδιότητες και έχουν την πεποίθηση πως χάρη των συμβολισμών τους διαθέτουν τη δύναμη να επηρεάζουν καταστάσεις, να προστατεύουν, να φέρνουν τύχη.

Τα σύμβολα που συναντούμε συχνότερα σε κοσμήματα

Σταυρός και τι συμβολίζει στα κοσμήματα

Το σύμβολο του σταυρού αποτελεί αυτόνομο κόσμημα, αλλά συναντάται συχνά και ως στοιχείο πάνω σε κοσμήματα όπως είναι τα σκουλαρίκια. Ο σταυρός είναι το σύμβολο του Χριστιανισμού και ως τέτοιο μαρτυρά την πίστη των ανθρώπων. Πέρα από σύμβολο πίστης έχει εδραιωθεί και ως fashion item με ιδιαίτερο στυλ. Εναλλακτικά, λοιπόν, παραπέμπει στα 4 σημεία του ορίζοντα (βοράς, νότος, ανατολή, δύση), αλλά και στα 4 στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, γη, φωτιά).

Καρδιά και ο συμβολισμός της στα κοσμήματα

Η καρδιά συμβολίζει τον έρωτα, το πάθος, την τρυφερότητα. Συχνά συνοδεύει ενέργειες που εκφράζουν στοργή και αγάπη κάθε είδους. Αγάπη μεταξύ ερωτευμένων ανθρώπων, αλλά και αγάπη μεταξύ γονιού και παιδιού.

Κύκλος και ο συμβολισμός του στα κοσμήματα

Ο κύκλος συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολοκλήρωση, την τελειότητα, την ίδια τη ζωή. Γι’ αυτό και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την υπόσχεση για παντοτινή αγάπη. Χαρακτηριστικότερα κοσμήματα είναι τα δαχτυλίδια και κυριότερα οι βέρες, μενταγιόν με στοιχείο τον κύκλο και φυσικά σκουλαρίκια.

Το σύμβολο του άπειρου στα κοσμήματα

Το άπειρο συμβολίζει τη διάρκεια, την αιωνιότητα, το αέναον της αγάπης, της φιλίας, της αφοσίωσης ή της πίστης. Συμβολίζει αυτό που δεν έχει αρχή και τέλος. Λόγω του ότι συνδέεται με τα μαθηματικά, όπου συμβολίζει το άπειρο, όταν προορίζεται για δώρο, ταιριάζει και σε ανθρώπους των θετικών επιστημών. Συστήνεται, επίσης, ως δώρο αιώνιας φιλίας ή δώρο αιώνιας αγάπης.

Τι συμβολίζει το Αστέρι στα κοσμήματα

Το αστέρι συμβολίζει τους υψηλούς στόχους, όπως και τις προσδοκίες με την ευχή αυτές να εκπληρωθούν στον μέγιστο βαθμό. Εκφράζει την ελπίδα και συμβολίζει το φως, τη λαμπρότητα και την αναζήτηση για έμπνευση. Δηλώνει την πεποίθηση πως το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται είναι ξεχωριστό σαν ένα λαμπρό αστέρι.

Τριφύλλι και τετράφυλλο τριφύλλι

Και τα δύο σύμβολα και εντονότερα το τετράφυλλο τριφύλλι, πιστεύεται ότι φέρνει τύχη σε όποιον το φορά. Παραπέμπει στην τύχη, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη.

Υπάρχουν και πολλά άλλα σύμβολα που συνδέονται με την τύχη και τα συναντούμε σε κοσμήματα. Τέτοια είναι το πέταλο, το γιάντες, το δελφίνι, η χελώνα και άλλα. Αυτά τα σύμβολα κρύβουν πίσω τους και άλλους συμβολισμούς, όπως για παράδειγμα η χελώνα που συμβολίζει τη μακροζωία ή το δελφίνι που συμβολίζει και την αφοσίωση.

Η Πεταλούδα και τι συμβολίζει στα κοσμήματα

Η πεταλούδα συμβολίζει την αλλαγή, τη μεταμόρφωση, την εξέλιξη. Γι’ αυτό και ένα κόσμημα, όπως ένα μενταγιόν, με το στοιχείο της πεταλούδας είναι τέλειο δώρο για ένα κορίτσι που ενηλικιώνεται ή που αποφοιτά από τη σχολή της. Αλλά και για μια νεαρή γυναίκα που ξεκινά την καριέρα της ή για μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας που αναγεννιέται με κάποιο τρόπο στην προσωπική ή επαγγελματική της ζωή.

Evil Eye – το μάτι του διαβόλου, το μπλε ματάκι και ο συμβολισμός τους

Το μάτι του διαβόλου και το μπλε ματάκι γενικότερα είναι σύμβολο που, από την αρχαιότητα ακόμα, πιστεύεται ότι προστατεύει όποιον το φορά από τις διαβολικές δυνάμεις. Κρατά μακριά το κακό μάτι, προσελκύει την τύχη και απωθεί την κακοτυχία.

Το κλειδί ως συμβολισμός στα κοσμήματα

Με το σύμβολο του κλειδιού εκφράζονται πολλά διαφορετικά μηνύματα, όσα και οι εν δυνάμει συμβολισμοί του. Μπορεί να είναι από το κλειδί της επιτυχίας σε ένα εγχείρημα ή το κλειδί για ένα νέο ξεκίνημα, μέχρι το κλειδί της καρδιάς εκείνου που το δωρίζει σε κάποιο πρόσωπο. Συμβολίζει την ελευθερία και την αυτονομία γι΄ αυτό και αποτελεί ταιριαστό δώρο για κάποιο άτομο που ανεξαρτητοποιείται, ενηλικιώνεται, παίρνει τη ζωή στα χέρια του.

Για ποια άλλα σύμβολα θέλεις να γράψουμε στο blog μας σχετικά με τη σημασία τους, πότε και σε ποιους ταιριάζει να τα δωρίσεις ως στοιχεία πάνω σε κοσμήματα; Περιμένουμε τα μηνύματά σας στα social media (Facebook και Instagram)!

Στο e-shop θα βρεις πολλά σχέδια σε κοσμήματα με σύμβολα και στα φυσικά καταστήματα κοσμημάτων Spiros Tasoulis Jewellery θα εντοπίσεις ακόμα περισσότερα. Κολιέ, βραχιόλια και άλλα είδη κοσμημάτων με σύμβολα όπως το άπειρο, ο σταυρός, η καρδιά, το ματάκι, το τριφύλλι, το δελφίνι, είναι στη διάθεσή σου σε μεγάλη ποικιλία.

Με ένα μεγάλο εύρος τιμών και πολλά διαφορετικά στυλ στη διάθεσή σου, βρίσκεις κάθε φορά αυτό που σε κερδίζει. Για σένα ή για το άτομο που το προορίζεις ως δώρο. Σε περιμένουμε να σε εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο, είτε στο eshop, είτε στα κοσμηματοπωλεία μας σε Αθήνα (Γλάδστωνος 10, Πλατεία Κάνιγγος, Τηλ: 2103831671) και Χαλάνδρι (Πλάτωνος 12, Τηλ: 2106827234).

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε