Ποια είναι η σωστή φροντίδα για τα ασημένια κοσμήματα και αντικείμενα

Γύρω από το πώς φροντίζουμε τα αντικείμενα από ασήμι και τα ασημένια κοσμήματα κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι και πρακτικές συμβουλές. Χρειάζεται, όμως να είστε πολύ προσεκτικοί για να μη προκαλέσετε φθορές χωρίς να το θέλετε, ακολουθώντας οδηγίες που αντί να καθαρίσουν θα “βλάψουν” το μέταλλο.

Πώς καθαρίζουμε τα ασημένια από το “μαύρισμα”

Κατ΄αρχάς, είναι σε όλους γνωστό πως μια από τις ιδιότητες του μετάλλου είναι να “μαυρίζει” μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα. Στην επιφάνειά του, κυρίως λόγω εξωτερικών παραγόντων, σχηματίζονται “λεκέδες” από την οξείδωση, σημεία δηλαδή  που έχουν μαύρη όψη. Αυτά, όταν τα προλάβουμε στην αρχή, αφαιρούνται σχετικά εύκολα αν τα τρίψουμε με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει σημάδια. Κατάλληλο είναι ένα βαμβακερό, μαλακό ύφασμα και κινήσεις προς μια κατεύθυνση, οριζόντια ή κάθετη.

Όταν τα ασημένια αντικείμενα ή κοσμήματα έχουν μαυρίσει αρκετά, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μαζί με το πανάκι και κάποιο κρεμώδες, ειδικό καθαριστικό. Στην αγορά θα βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα, με αναλυτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε ευλαβικά.

Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά για ασημένια αντικείμενα

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί στις κινήσεις σας και στα σημεία που θα εφαρμόσετε το προϊόν. Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε με την ποσότητα του καθαριστικού. Έπειτα, πρέπει να αποφύγετε κυκλικές κινήσεις και να είστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιείτε ένα απαλό βαμβακερό ύφασμα που δεν θα χαράξει το μέταλλο.

Τέλος είναι σημαντικό να περιορίσετε τις κινήσεις σας στα σημεία του μετάλλου, χωρίς να ενοχλήσετε άλλα μέρη του αντικειμένου ή του κοσμήματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να τα προφυλάξετε από αποχρωματισμούς. Καθώς, επίσης, και για να μη καταστρέψετε κάποια ημιπολύτιμη πέτρα ή ένα υλικό που υπάρχει στο ίδιο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα το δέρμα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνετε όταν καθαρίζετε ασημένια στέφανα γάμου. Συνήθως έχουν πάνω τους κάποια υλικά διακόσμησης ή πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες και δεν πρέπει αυτά να έρθουν σε επαφή με το καθαριστικό.

Η οδοντόκρεμα γυαλίζει τα αντικείμενα από ασήμι;

Αν έχετε ακούσει κι εσείς το πρακτικό tip για το γυάλισμα των ασημικών με οδοντόκρεμα, καλό είναι να το αποφύγετε. Οι οδοντόκρεμες έχουν σύνθεση που το πιθανότερο είναι να επηρεάσει ή ακόμα και να διαβρώσει την επιφάνεια του μετάλλου. Έτσι, μπορεί να είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως θα καθαρίσει το μαύρισμα τη στιγμή της εφαρμογής, όμως στην πορεία το ασημένιο αντικείμενο θα μαυρίσει ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο γρήγορα.

Do & Don’ts για τα ασημένια κοσμήματα

Όταν τα ασημένια κοσμήματα δεν είναι επιροδιωμένα ή όταν δεν είναι επίχρυσα, είναι ευάλωτα στο να “μαυρίσουν” κάποια στιγμή. Για να το αποφύγετε αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές

Αποφύγετε να φοράτε ασημένια κοσμήματα για πολλές ώρες το καλοκαίρι που ιδρώνετε συχνά. Γενικά ο ιδρώτας επισπεύδει το μαύρισμα του κοσμήματος. Για το λόγο αυτό αποφύγετε να φοράτε τα ασημένια κοσμήματα όταν κάνετε δραστηριότητες, όπως γυμναστική ή όταν κολυμπάτε.

Στο κολύμπι, καλό είναι να μη φοράτε ασημένια κοσμήματα, είτε είστε στη θάλασσα είτε και στην πισίνα. Τόσο το άλας όσο και το χλώριο θα βλάψουν το μέταλλο.

Όπως ισχύει για όλα τα κοσμήματα, έτσι και τα ασημένια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αρώματα, κρέμες περιποίησης ή άλλα καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ. Θα δημιουργηθούν λεκέδες στο μέταλλο και θα δυσκολευτείτε να τα καθαρίσετε.

Καθαρίστε τα συχνά με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και αποθηκεύστε τα σε ξεχωριστό σημείο από τα άλλα κοσμήματά σας. Αν είναι δυνατό, φυλάξτε κάθε κόσμημα στο δικό του κουτί, ώστε να περιορίσετε στο ελάχιστο την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.

Όσο καταφέρνετε να τα προφυλάσσετε από το φως και τον αέρα, τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο της οξείδωσης. Και όσο τα έχετε φυλαγμένα με προσοχή, τόσο θα αποφεύγετε φθορές ή εκδορές στο μέταλλο και τα ασημένια κοσμήματά σας θα είναι λαμπερά σαν καινούρια!

Κοσμήματα Spiros Tasoulis

Στο eshop και στα κοσμηματοπωλεία ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ, σε Αθήνα (Γλάδστωνος 10, Πλατεία Κάνιγγος, Τηλ: 2103831671) και Χαλάνδρι (Πλάτωνος 12, Τηλ: 2106827234), διαθέτουμε μεγάλη συλλογή από ατσάλινα και επιχρυσωμένα ασημένια κοσμήματα, που διατηρούν τη λάμψη τους και είναι εντυπωσιακά για όλες τις ώρες. Για πιο οικονομικές επιλογές, τα επιχρυσωμένα κοσμήματα είναι θαυμάσια λύση για τις καθημερινές σας εμφανίσεις ή και για δωράκια σε φίλες που γιορτάζουν. Δεν “μαυρίζουν” και είναι κομψά και μοντέρνα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για το πώς να φροντίζετε τα πολύτιμα κοσμήματά σας.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε