Προστασία και συντήρηση κοσμημάτων

Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα πόσο πολύτιμα είναι τα κοσμήματα για τους ανθρώπους. Όχι μόνο για την υλική αξία τους, αλλά ακόμα περισσότερο για τη συναισθηματική αξία που αποκτούν. Ένα κόσμημα με την πάροδο των χρόνων και το πέρασμα από γενιά σε γενιά μετατρέπεται σε κειμήλιο. Έχει ιδιαίτερη αξία ανάλογα με το πρόσωπο που το δώρισε. Είναι διπλά ξεχωριστό όταν συνδέεται με κάποιες σπουδαίες στιγμές και σημαντικά γεγονότα στη ζωή του κατόχου του.

Για το λόγο αυτό τα πολύτιμα κοσμήματα χρειάζονται φροντίδα, προστασία και συντήρηση για να συνεχίζουν το ταξίδι τους στην ιστορία. Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να προσφέρετε προστασία και συντήρηση στα κοσμήματά σας είναι αν τα αγοράζετε ως επένδυση. Τότε είναι κρίσιμο για τη διατήρηση ή και την αύξηση της αξίας τους, η βέλτιστη μεταχείριση και η σωστή συντήρηση και αποθήκευση.

Πώς να προστατεύετε τα κοσμήματα και να ελαχιστοποιείτε σημάδια φθοράς

Το πού θα αποθηκεύσετε κάθε κόσμημα παίζει σημαντικό ρόλο. Αν έχετε μια μπιζουτιέρα και βάζετε όλα μαζί τα κοσμήματά σας, τότε είναι σίγουρο πως θα γδαρθούν. Με το που θα αναζητήσετε ένα από τα κοσμήματά σας, θα γρατζουνιστούν όλα από τη μεταξύ τους τριβή. Οι αλυσίδες και οι πέτρες τους θα καταπονούνται κάθε φορά που επαναλαμβάνεται το παραπάνω σενάριο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγετε.

Αν, από την άλλη, αφήνετε τα κοσμήματα εκτεθειμένα στον αέρα και τις συνθήκες του περιβάλλοντος, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τα μέταλλα χάνουν την λαμπερή όψη τους, κάποια από αυτά μαυρίζουν, ενώ οι πέτρες θαμπώνουν. Αυτά μειώνουν την ποιότητα των κοσμημάτων σας και τον χρόνο ζωής τους.

Έτσι, λοιπόν, η πρώτη βασική κίνηση που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε ποιοτικά κουτιά κοσμημάτων και να φυλάξετε μέσα σε καθένα από αυτά το κατάλληλο κόσμημα. Είτε πρέπει να αγοράσετε μπιζουτιέρες με συρτάρια και θήκες ειδικά διαμορφωμένες για κάθε είδος κοσμήματος, είτε να αγοράσετε κουτάκια κοσμημάτων για συγκεκριμένα κομμάτια που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μεταχείριση. Ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι σας, κάποιο πολύτιμο μενταγιόν ή τα σκουλαρίκια με ζαφείρια της γιαγιάς σας, θα είναι προστατευμένα μόνο όταν βρίσκονται μέσα στο κατάλληλο κουτί.

Ο καθαρισμός των κοσμημάτων

Ο καθαρισμός των κοσμημάτων πρέπει να γίνεται σωστά και τακτικά και θα πρέπει να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα συντήρησης, ειδικά για τα πολύτιμα κοσμήματά σας. Σε συνεννόηση με τον κοσμηματοπώλη σας, είναι σημαντικό να ικανοποιείτε τις ανάγκες τους σε καθαρισμό, γυάλισμα και επιδιορθώσεις ώστε να διατηρούνται πάντα σε άριστη κατάσταση.

Αν δεν είστε σίγουροι για μια τεχνική, για τον τρόπο ή για τα προϊόντα καθαρισμού, καλύτερα να μην επιχειρήσετε μόνοι σας αυτή τη διαδικασία. Εμπιστευτείτε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο έναν ειδικό και συμβουλευτείτε τον αν κάποια από τα κοσμήματα έχουν ανάγκη για συχνότερη περιποίηση.

Να θυμάστε ότι:

Δεν είναι όλα τα υφάσματα κατάλληλα για να καθαρίζετε ή να αποθηκεύετε κοσμήματα. Για τον καθαρισμό κοσμημάτων υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πανάκια καθαρισμού, που είναι ευγενή με τα μέταλλα και τις πολύτιμες πέτρες.

Αποφύγετε μεθόδους και “συνταγές” που κυκλοφορούν σε έντυπα περιοδικά και στο διαδίκτυο και αφορούν αλοιφές και τρόπους για να κάνετε τα κοσμήματα σαν καινούρια. Εμπιστευτείτε μόνο ό, τι σας συστήνει ο κοσμηματοπώλης σας και χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα καθαριστικά προϊόντα για κοσμήματα.

Ακόμα και τα εγκεκριμένα προϊόντα ή και οι ειδικές συσκευές για τον καθαρισμό κοσμημάτων δεν είναι κατάλληλες για κάθε είδος κοσμήματος, μετάλλου ή πολύτιμων λίθων. Για τα μεγάλης αξίας κοσμήματα, για τα κοσμήματα – κειμήλια και για οτιδήποτε έχει τεράστια σημασία για εσάς, συμβουλευτείτε πρώτα τον κοσμηματοπώλη σας.

Πότε δεν πρέπει να φοράτε πολύτιμα κοσμήματα

Υπάρχουν κοσμήματα που θέλετε να φοράτε συνέχεια και το ξέρουμε πολύ καλά. Ανάμεσα σε αυτά είναι οι βέρες, γι’ αυτό και συστήνουμε τα 14 Καράτια για τον χρυσό, ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στην καθημερινή χρήση. Ένα άλλο κόσμημα που συχνά θέλετε να φοράτε συνέχεια είναι το μονόπετρό σας. Ή το δαχτυλίδι των αρραβώνων, που μπορεί να είναι σειρέ, μισόβερο, ροζέτα ή κάποιο άλλο είδος.

κομψό γυναικείο δαχτυλίδι
Δαχτυλίδι σειρά χρυσό Κ14 – Κάντε click στην εικόνα και δείτε το στο e-shop

Όμως, αν καταλαβαίνατε πόσο επίπονη είναι η συνεχής επαφή τους με καθαριστικά και χημικές ουσίες, καθώς και η επαφή τους με τραχείς επιφάνειες θα το ξανασκεφτόσασταν. Κάθε φορά που κάνετε δουλειές, που καθαρίζετε, που πλένετε πιάτα, που κάνετε μπάνιο στην πισίνα ή τη θάλασσα, που κάνετε ηλιοθεραπεία, πολύτιμα κοσμήματα όπως ένα μενταγιόν ή ένα δαχτυλίδι, υποφέρουν και φθείρονται. Και επιπρόσθετα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να τα χάσετε. Επομένως:

  • Καλύτερα να μη κοιμάστε με τα κοσμήματά σας
  • Αποφύγετε να φοράτε πολύτιμα κοσμήματα όταν αθλείστε
  • Μη φοράτε κοσμήματα όταν κολυμπάτε στη θάλασσα, σε πισίνα ή όταν απολαμβάνετε στιγμές χαλάρωσης σε κάποιο σπα ή σάουνα
  • Όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού αφαιρέστε τα κοσμήματα και για να τα προστατέψετε, αλλά και για να προστατευτείτε από πιθανό ατύχημα
  • Φορέστε τα κοσμήματά σας τελευταία, αφού τελειοποιήσετε το styling των μαλλιών σας, αφού ολοκληρώσετε το μακιγιάζ, αφού φορέσετε άρωμα. Έτσι, δεν θα σταθούν πάνω τους σταγονίδια και ουσίες από αρώματα, από προϊόντα μακιγιάζ ή από προϊόντα styling για μαλλιά.

Κοσμήματα Spiros Tasoulis

Στο e-shop και στα φυσικά καταστήματα κοσμημάτων Spiros Tasoulis Jewellery διαθέτουμε κοσμήματα για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Ανακaλύψτε κομψά κοσμήματα, όπως κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και διαλέξτε τις ωραιότερες βέρες για τον γάμο σας και τον πιο όμορφο βαπτιστικό σταυρό για το μωρό που θα βαπτίσετε.

Με χαρά θα σας εξυπηρετήσουμε στο eshop μας και στα φυσικά καταστήματα σε Αθήνα (Γλάδστωνος 10, Πλατεία Κάνιγγος, Τηλ: 2103831671) και Χαλάνδρι (Πλάτωνος 12, Τηλ: 2106827234).

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε