Έθιμα και προτάσεις κοσμημάτων για τον αρραβώνα

Στα πλαίσια της παράδοσης, ο αρραβώνας κατέχει ιδιαίτερη θέση στο ταξίδι προς το γάμο. Πηγαίνοντας από αρχαία έθιμα και με θρησκευτική σημασία, η τελετή του αρραβώνα των ελληνορθόδοξων είναι μια όμορφη και ουσιαστική τελετή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε την ιστορία, τη σημασία και τα έθιμα γύρω από τους ελληνορθόδοξους αρραβώνες.

Η τελετή του αρραβώνα

Η τελετή του ελληνορθόδοξου αρραβώνα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας του γάμου και συμβολίζει τη δέσμευση του ζευγαριού μεταξύ τους ενώπιον του Θεού και των αγαπημένων τους προσώπων. Η τελετή γίνεται συνήθως παρουσία ιερέα, μελών της οικογένειας και στενών φίλων.

Σε ποιο χέρι φοριέται το δαχτυλίδι του αρραβώνα

Κατά τη διάρκεια της τελετής του αρραβώνα, το ζευγάρι ανταλλάσσει δαχτυλίδια ως σύμβολο της αφοσίωσης και της πίστης τους. Αυτά τα δαχτυλίδια ευλογούνται από τον ιερέα, υποδηλώνοντας την ιερότητα της ένωσης. Τα δαχτυλίδια τοποθετούνται συνήθως στον παράμεσο του αριστερού χεριού τόσο της νύφης όσο και του γαμπρού. Αυτό το δάχτυλο επιλέγεται επειδή πιστεύεται ότι συνδέεται άμεσα με την καρδιά.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του αρραβώνα

Το αρραβωνιασμένο ζευγάρι λαμβάνει δώρα και ευχές από τα αγαπημένα του πρόσωπα, εκφράζοντας την υποστήριξη και τις ευλογίες για το κοινό τους μέλλον. Είναι σύνηθες για τα μέλη της οικογένειας να χαρίζουν στο ζευγάρι δώρα κοσμημάτων, όπως βραχιόλια, σταυρό ή κολιέ, για να τιμήσουν την περίσταση.

Προετοιμασία του ζευγαριού μετά τον αρραβώνα

Σε όλη την περίοδο του αρραβώνα, το ζευγάρι συνεχίζει τις προετοιμασίες του για την ημέρα του γάμου, που περιλαμβάνει την επιλογή της ημερομηνίας, την οργάνωση του χώρου και την οριστικοποίηση άλλων λεπτομερειών. Ο αρραβώνας χρησιμεύει ως σκαλοπάτι για τη μεγαλειώδη γιορτή του γάμου.

Διαβάστε και το άρθρο μας με τίτλο Πώς να επιλέξετε τις βέρες σας.

Τι πρέπει να προσέχω όταν επιλέγω δαχτυλίδι αρραβώνα

Δεδομένου ότι αυτά τα δαχτυλίδια θα φοριούνται καθημερινά, δώστε προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα. Για τα δαχτυλίδια αρραβώνων επιλέξτε ένα στιβαρό υλικό που μπορεί να αντέξει την τακτική χρήση. Επιπλέον, μην παραβλέπετε την άνεση. Επιλέξτε δαχτυλίδια με την τέλεια διάμετρο που ταιριάζουν άνετα στα δάχτυλά σας.

Εκτός από την πρακτικότητα, σκεφτείτε και το προσωπικό σας γούστο κατά τη διαδικασία επιλογής δαχτυλιδιών. Οραματιστείτε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας με ασορτί βέρες με σφυρήλατο χρυσό ή κλασικές βέρες από λευκό χρυσό. Η επιλογή πρέπει να αντικατοπτρίζει την ατομικότητά σας και να αντηχεί με το μοναδικό σας στυλ.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας με τίτλο 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις βέρες.

Ο αρραβώνας σήμερα

Τα σύγχρονα έθιμα του αρραβώνα στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί, με λιγότερα ζευγάρια να ακολουθούν τις παραδοσιακές τελετές του αρραβώνα. Πολλά ζευγάρια παρακάμπτουν την συγκεκριμένη φάση και προχωρούν απευθείας στον προγραμματισμό του γάμου τους.

Ωστόσο, η βασική ουσία του αρραβώνα παραμένει ανέπαφη, με τους εορτασμούς και τα πάρτι αρραβώνων να χρησιμεύουν ως τη γέφυρα για τις οικογένειες, να δεσμεύουν και να εδραιώνουν τη σχέση του ζευγαριού.

Τοποθεσία και οικονομική ευθύνη

Στην Ελλάδα, παραδοσιακά οι αρραβώνες γίνονται στο σπίτι της νύφης, με τους γονείς να αναλαμβάνουν την οικονομική ευθύνη της γιορτής. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε έναν εξωτερικό χώρο για τη γιορτή αν προτιμάτε μια πιο ανοιχτή εκδήλωση με περισσότερους καλεσμένους.

Το τραπέζι των αρραβώνων

Το κεντρικό στοιχείο ενός αρραβώνα είναι το τραπέζι των αρραβώνων, όπου οι βέρες είναι το επίκεντρο. Στολισμένο κυρίως με λευκά υφάσματα, το τραπέζι μπορεί να έχει δίσκους διακοσμημένους με κορδέλες, κουφέτα και ρύζι. Η διακόσμηση δημιουργείται συνήθως από λουλούδια και τούλια που αρέσουν στο ζευγάρι.

Ο γαμπρός, ακολουθώντας την παράδοση, τοποθετεί το κουτί με τις βέρες στο δίσκο κατά την άφιξη. Στη συνέχεια, ο κουμπάρος περνά τα δαχτυλίδια στον παράμεσο του αριστερού χεριού και των δύο ατόμων, όπου θα παραμείνουν μέχρι την ημέρα του γάμου. 

Δώρα από την πεθερά

Σύμφωνα με τα έθιμα, η πεθερά κάνει δώρο στη νύφη κατά τη διάρκεια του αρραβώνα. Αυτά τα δώρα αποτελούνται συχνά από χρυσά κοσμήματα ή κειμήλια της οικογένειας που συμβολίζουν το πέρασμα των αγαπημένων οικογενειακών θησαυρών από τη μια γενιά στην άλλη. Αυτό το δώρο μπορεί επίσης να εμφανίζεται στο τραπέζι των αρραβώνων, προσθέτοντας τη σημασία του.

Μπομπονιέρες αρραβώνων

Ένα άλλο λατρεμένο έθιμο κατά τη διάρκεια του αρραβώνα είναι οι μπομπονιέρες. Μπορείτε να αφήσετε τη δημιουργικότητά σας και να φτιάξετε μπομπονιέρες DIY που ευθυγραμμίζονται με το μοναδικό σας στυλ ή να αγοράσετε έτοιμες που θα τις δίνετε ως δώρο στους παρευρισκόμενους. 

Αυτή η σημαντική περίσταση σηματοδοτεί την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού με τον σύντροφό σας. Κατανοώντας τους συμβολισμούς, τα έθιμα και επιλέγοντας τις τέλειες βέρες αρραβώνων και γάμου, βάζετε τα θεμέλια για μια αξέχαστη εμπειρία. 

Το πιο σημαντικό, χαλαρώστε και απολαύστε κάθε στιγμή καθώς ξεκινάτε αυτό το αξιοσημείωτο ταξίδι με το άλλο σας μισό.

Εάν ψάχνετε το κατάλληλο ζευγάρι βέρες για εσάς και το άλλο σας μισό μπορείτε να βρείτε μία μεγάλη γκάμα στο eshop μας είτε στα φυσικά μας καταστήματα κοσμημάτων Spiros Tasoulis Jewellery ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ. Στην Αθήνα, το κατάστημά μας βρίσκεται στην οδό Γλάδστωνος 10 στην Πλατεία Κάνιγγος, Τηλ: 2103831671. Στο Χαλάνδρι βρισκόμαστε Πλάτωνος 12, Τηλ: 2106827234

Photography | Design: canva pro