Βαπτιστικοί σταυροί: Πληροφορίες και συμβουλές για την επιλογή τους

Συνεχίζοντας από το πρώτο μέρος του οδηγού, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, το αντικείμενό μας παραμένει ο βαπτιστικός σταυρός. Πιο συγκεκριμένα, παρακάτω θα διαβάσετε για την επιλογή της αλυσίδας, για τη σημασία του κουτιού και ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για νονούς και νονές.

Μαζί με τον βαπτιστικό σταυρό γίνεται επιλογή και για την αλυσίδα

Η αλυσίδα ενός βαπτιστικού σταυρού είναι το άλλο μέρος που συμπληρώνει το κόσμημα. Στο χρώμα του χρυσού θα πρέπει βεβαίως να συμφωνεί με τον σταυρό. Στο πάχος και στο μήκος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το φύλο για το οποίο προορίζεται. Για τα αγόρια μπορείτε να επιλέξετε αλυσίδες και με μεγαλύτερο πάχος, ενώ για τα κορίτσια οι αλυσίδες καλό είναι να συμβαδίζουν με το πόσο λεπτεπίλεπτος είναι και ο σταυρός.

Σταυρός χειροποίητος λευκόχρυσος Κ14
Σταυρός χειροποίητος λευκόχρυσος Κ14 1820 – Δείτε τον στο eshop

Το μήκος της αλυσίδας είναι θέμα επιλογής. Είθισται για τα αγόρια να επιλέγεται μεγαλύτερο μήκος αλυσίδας απ’ ότι για τα κορίτσια, χωρίς βεβαίως κάτι τέτοιο να είναι δεσμευτικό. Επίσης, το πόσο θα είναι αυτό το μήκος, εξαρτάται από την επιθυμία κάθε νονού ή νονάς. Μια αλυσίδα με μικρό μήκος θα φορεθεί όσο το παιδί είναι μικρό, αλλά θα πρέπει να αλλαχθεί όταν πλέον είναι ενήλικας ή ενήλικη.  Εναλλακτικά, ο νονός και η νονά μπορούν εξ’ αρχής να επιλέξουν μια αλυσίδα με μεγαλύτερο μήκος για να μη χρειαστεί αλλαγή στο μέλλον.

Το κουτί για βαπτιστικό σταυρό είναι επίσης σημαντικό

Για κάθε είδος κοσμήματος, υπάρχει το κατάλληλο κουτί κοσμημάτων, που συμπληρώνει χαρακτηριστικά το “ύφος” και “αγκαλιάζει” τις ιδιαιτερότητές του. Τα κουτιά για βαπτιστικούς σταυρούς συναντώνται σε δύο εκδοχές.

Η μια εκδοχή είναι πιο χαριτωμένη και παιχνιδιάρικη, καθώς πρόκειται για κουτί παιδικών κοσμημάτων, κατάλληλο για σταυρό με αλυσίδα. Συνήθως είναι ροζ, σιέλ ή και ιβουάρ. Μπορεί να είναι απλό, χωρίς άλλες διακοσμήσεις πέρα από κάποια σατέν κορδέλα ή μπορεί να έχει και κάποια διακοσμητικά στοιχεία όπως για παράδειγμα ένα ζωάκι, ένα μπιμπερό κ.α.

Η άλλη εκδοχή είναι ένα κομψό κουτί για σταυρό σε ορθογώνιο ή κυκλικό σχήμα ή σε κάποιο ιδιαίτερο στυλ και χρώμα που έχει υιοθετήσει το εκάστοτε κοσμηματοπωλείο.

Κουτιά κοσμημάτων, συσκευασία Τασούλης Κοσμήματα

Το κουτί για σταυρό που θα επιλεγεί σχετίζεται τόσο με το ίδιο το κόσμημα – σύμβολο, όσο επίσης και με το ύφος της βάπτισης και τις προτιμήσεις του νονού ή της νονάς για την εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν.

Συμβουλές για την αγορά βαπτιστικού σταυρού

Καλό είναι να έχετε χρόνο για έρευνα αγοράς, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να εμπιστευτείτε επαγγελματίες με γνώση και πείρα στο κόσμημα. Εκείνοι θα σας καθοδηγήσουν με βάση το budget σας και την περιγραφή σας για το πού και για ποιον/ποια προορίζεται ο βαπτιστικός σταυρός.

Πρέπει να έχετε ορίσει ένα εύρος για το χρηματικό ποσό που προτίθεστε να διαθέσετε για βαπτιστικό σταυρό. Αυτό θα διευκολύνει την αναζήτησή σας, όμως δεν θα πρέπει να την περιορίσει. Ένα κόσμημα όπως αυτό, συμβολίζει το πνευματικό δέσιμο με το παιδί που θα βαπτίσετε, είναι σύμβολο δέσμευσης, πίστεως και αφοσίωσης και αποτελεί ένα είδος επένδυσης για το μέλλον με μεγάλη συναισθηματική αξία. Επομένως, διερευνήστε όλες τις επιλογές σας.

Ανάλογα με την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ γονιών και κουμπάρων – νονών, μπορούν, αν θέλουν, να συνεργαστούν στην επιλογή του βαπτιστικού σταυρού. Οι γονείς θα μπορούσαν να έχουν καθαρά συμβουλευτικό ρόλο και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα ερωτηθούν με πρωτοβουλία των αναδόχων.

Σταυρός ανδρικός χρυσός Κ14
Σταυρός ανδρικός χρυσός Κ14 – Δείτε τον στο eshop

Η αγορά ενός σταυρού βάπτισης είναι ευθύνη του νονού ή της νονάς, αναλαμβάνουν το κόστος του και συνεπώς έχουν κάθε δικαίωμα να τον επιλέξουν βάσει των δυνατοτήτων τους. Είθισται να λαμβάνουν υπόψη το γούστο των γονιών σε βασικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το χρώμα του χρυσού, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να ικανοποιήσουν όλες τις προτιμήσεις τους.

Διαβάστε αναλυτικά και το πρώτο μέρος από τον οδηγό μας και λάβετε υπόψη σας όσα έχουμε μοιραστεί μαζί σας για το μέταλλο, την υφή, τα σχέδια των σταυρών, τις ιδιαιτερότητες μεταξύ αντρικών και γυναικείων σχεδίων κ.α., ώστε να είστε καλά προετοιμασμένοι πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς.

Στο Eshop και στα κοσμηματοπωλεία Spiros Tasoulis διαθέτουμε μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από βαπτιστικούς σταυρούς, ώστε να επιλέξετε ό, τι ταιριάζει ιδανικά στην περίπτωσή σας.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε