Βαπτιστικοί σταυροί: Πλήρης οδηγός για την επιλογή και την αγορά τους

Μπορεί η πανδημία και οι περιορισμοί λόγω covid-19 να ανέβαλαν αρκετές προγραμματισμένες βαπτίσεις την άνοιξη, όμως η καλοκαιρινή σεζόν είναι ήδη σε εξέλιξη! Ο Ιούλιος, ο Αύγουστος από τα μέσα και μέχρι το τέλος του, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραμένουν ιδανικοί για να τοποθετήσετε χρονικά τη βάπτιση του μωρού.

Οι βαπτιστικοί σταυροί τραβούν το ενδιαφέρον, το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, και οι απορίες των νονών και των γονιών δίνουν και παίρνουν. Έτσι, στο νέο μας άρθρο συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές και τις μοιραζόμαστε μαζί σας. Πάρτε ιδέες για βαπτιστικό σταυρό για το βαφτιστήρι σας και λύστε όλες σας τις απορίες.

Υπάρχουν βαπτιστικοί σταυροί για αγόρια και βαπτιστικοί σταυροί για κορίτσια;

Αυτή είναι μια από τις συνηθέστερες ερωτήσεις σας, ειδικά αν γίνεστε για πρώτη φορά ανάδοχοι. Ο νονός και η νονά γρήγορα αντιλαμβάνονται πως οι βαπτιστικοί σταυροί μπορεί να διαφέρουν σε ύφος, ανάλογα με το αν προορίζονται για αγόρι ή για κορίτσι. Και αυτό το στοιχείο είναι σύμφωνο με τον γενικότερο κανόνα που ισχύει για τα κοσμήματα, αφού αυτά διακρίνονται σε ανδρικά και γυναικεία.

Ο βαπτιστικός σταυρός είναι ένα σύμβολο πίστης και συγχρόνως ένα πολύτιμο κόσμημα με συναισθηματική αξία για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Χαρακτηριστικά όπως το σχέδιο, το μέγεθος, το φινίρισμα και η υφή, το μήκος, τα διακοσμητικά στοιχεία καθορίζουν το ύφος ενός βαπτιστικού σταυρού και στη συνέχεια θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε αυτά.

Σχέδια βαπτιστικών σταυρών

Το σχέδιο ενός βαπτιστικού σταυρού μπορεί να είναι κλασικό, λιτό, περίτεχνο, μοντέρνο, vintage. Ένας σταυρός μπορεί στο σχέδιό του να έχει καμπύλες, καθαρές γραμμές, σκάλισμα, ανάγλυφα. Το σχέδιο μπορεί να συμπληρώνεται με πολύτιμες πέτρες, με βυζαντινά στοιχεία και με αρκετά ακόμα που τελικά το συνθέτουν στο σύνολό του.

Το πόσο πλατύς ή πόσο μακρύς είναι ένας σταυρός, εμπίπτει επίσης στα χαρακτηριστικά του σχεδίου του, όπως το αν είναι πιο “βαρύς” ή πιο λεπτεπίλεπτος. Για ένα αγόρι προτείνονται συνήθως σχέδια με καθαρές γραμμές και λιγότερο λεπτεπίλεπτα σε σχέση με εκείνα που προτείνονται για τα κορίτσια. Ένας βαπτιστικός σταυρός για κορίτσι μπορεί να είναι πιο μοντέρνος ή το κύριο χαρακτηριστικό του να είναι οι καμπύλες ή και να είναι πιο περίτεχνος από έναν σταυρό για αγόρια.

Από τι μέταλλο κατασκευάζονται οι βαπτιστικοί σταυροί

Οι σταυροί για βάπτιση είναι χρυσοί, καθώς ο χρυσός είναι το μέταλλο που δεν αλλοιώνεται στον χρόνο και άρα είναι το πλέον κατάλληλο για ένα διαχρονικό κόσμημα – σύμβολο, όπως ο σταυρός. Επίσης είναι ευγενές με το δέρμα.

Σταυρός λευκόχρυσος γυναικείος
Γυναικείος σταυρός με αλυσίδα, από λευκόχρυσο K14, με ζιργκόν – Δείτε το στο E-shop

Στους σταυρούς συναντούμε όλα τα χρώματα χρυσού, δηλαδή τον κίτρινο χρυσό, τον ροζ χρυσό και φυσικά τον λευκόχρυσο. Συνήθως ο σταυρός σε ροζ χρυσό απευθύνεται μόνο στις θηλυκές υπάρξεις και άρα είναι κατάλληλος ως βαπτιστικός για τη βάπτιση ενός κοριτσιού. Ο λευκός χρυσός και ο κίτρινος χρυσός είναι τα κατεξοχήν χρώματα στα κοσμήματα – σταυρούς, ενώ υπάρχουν ξεχωριστές επιλογές και σε δίχρωμα σχέδια.

Πόσα καράτια πρέπει να είναι ένας βαπτιστικός σταυρός;

Ακόμα μια από τις ερωτήσεις που συχνά μας απευθύνετε. Το ρήμα “πρέπει” δεν χρειάζεται να σας δεσμεύει στις επιλογές σας. Οι βαπτιστικοί σταυροί είναι συνηθέστερα 14 και 18 καράτια. Στα 18 καράτια το μέταλλο είναι πιο μαλακό και πιο ευαίσθητο. Το κόσμημα από χρυσό 18Κ είναι πολύτιμο και έχει ανάγκη από πιο προσεκτική μεταχείριση.

Ένα κόσμημα από χρυσό 14Κ είναι επίσης πολύτιμο βεβαίως, αλλά είναι πιο ανθεκτικό στην καθημερινή χρήση. Ανάλογα με το πώς προορίζεται να φοριέται ένα κόσμημα (συχνά ή σπανιότερα) γίνεται και η επιλογή των καρατίων χρυσού από τον οποίο έχει κατασκευαστεί. Φυσικά, υπάρχει και η ανάλογη διαφορά στην τιμή, με τον χρυσό 14 καρατίων να είναι οικονομικότερη επιλογή.

Τι ισχύει για τις πολύτιμες πέτρες στους βαπτιστικούς σταυρούς

Σε ένα βαπτιστικό σταυρό, οι πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες αποτελούν συχνά μέρος του σχεδίου του. Στα διαθέσιμα σχέδια, θα βρείτε εκείνα που περιλαμβάνουν πέτρες διακριτικά τοποθετημένες και άλλα που οι πέτρες είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό.

Προφανώς ένας βαπτιστικός σταυρός διακοσμημένος με πέτρες στο σύνολό του προορίζεται για κορίτσια και είναι ένα κόσμημα που μπορούν να το φορούν σε όλη τη ζωή τους. Οι πέτρες ζιργκόν είναι οικονομικότερες και ακολουθούν σε δημοφιλία τα διαμάντια. Συνήθως, οι πέτρες στους βαπτιστικούς σταυρούς δεν έχουν κάποιο χρώμα.

Η σημασία της υφής σε έναν βαπτιστικό σταυρό

Με την έννοια της υφής περιγράφουμε τόσο αυτό που αντιλαμβανόμαστε οπτικά, όσο και αυτό που νιώθουμε όταν αγγίζουμε ένα κόσμημα. Στους βαπτιστικούς σταυρούς συναντούμε κάθε είδος υφής που σχετίζεται με τα κοσμήματα. Τόσο οι γυαλιστερές όσο και οι ματ υφές έχουν το κοινό τους και η επιλογή είναι θέμα προσωπικού γούστου, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και από τις τάσεις της εποχής.

Χειροποίητος σταυρός από ροζ χρυσό Κ14
Χειροποίητος σταυρός από ροζ χρυσό Κ14 – Δείτε τον στο E-shop

Στον διαχωρισμό αγόρι – κορίτσι η υφή ενός βαπτιστικού σταυρού έχει τη μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του. Επομένως ο νονός και η νονά μπορούν να διαλέξουν ό, τι τους αρέσει περισσότερο ή και να λάβουν υπόψη τους τη γνώμη των γονιών.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στους βαπτιστικούς σταυρούς αναφερόμαστε σε συμβουλές για νονές και νονούς και εκεί ασχολούμαστε με το κατά πόσο μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς στη λήψη αποφάσεων για την αγορά του.

Στο Eshop και στα κοσμηματοπωλεία Spiros Tasoulis διαθέτουμε μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή από βαπτιστικούς σταυρούς, ώστε να επιλέξετε ό, τι ταιριάζει ιδανικά στην περίπτωσή σας.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε