Μοργκανίτης ! Το υπέροχο ροζ πετράδι

O Μοργκανίτης ονομάζεται και τριαντάφυλλο βηρυλλίου, η μοργανίτη και είναι μια ποικιλία σολομού της οικογένειας των πολύτιμων λίθων με το ροζ χρώμα .Το ιδιαίτερο ροζ χρώμα του το οφείλει στην παρουσία Μαγγανίου και επιπλέον στην παρουσία τριών πολύ σπάνιων μετάλλων ,του λιθίου, του καισίου και του ρουβιδίου. Είναι ένα πετράδι  με ανοιχτή λιλά ή πορτοκαλί απόχρωση που γεννιέται βαθιά μέσα στη γη, σε εκρηξιγενή, πλουτώνια πετρώματα, που ονομάζονται Πηγματίτες

Λευκόχρυσο Κ18 με μοργκανίτη και διαμάντια

Τα πιο ωραία πετράδια εξάγονται από τη Βραζιλία , τη Μαδαγασκάρη, το Πακιστάν και τη Ρωσία .Το όνομά του οφείλεται στον Αμερικανό τραπεζίτη J.P Morgan που ήταν παθιασμένος συλλέκτης ορυκτών και πολύ γνωστός για την περίφημη συλλογή του στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια πέτρα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία γι’ αυτήν. Είναι πολύ πιο  σπάνιος πολύτιμος λίθος παρόλο που η τιμή του είναι πιο προσιτή. Τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ και στις Βρετανικές αποικίες γενικότερα, ήταν της μόδας να δωρίζεται Μοργκανίτης  σε δαχτυλίδι από πλατίνα ή λευκόχρυσο σε γυναίκες που έκαναν το ντεμπούτο τους σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αποτελεί ωστόσο μια πέτρα που αποπνέει θηλυκότητα και ευγένεια. Αποτελεί ένα σύμβολο στοργικής αγάπης. Θεωρείται μια πέτρα θηλυκή εξαιτίας του χρώματός της .Επιπλέον είναι μια από τις ζωδιακές πέτρες του ζυγού , του παρθένου και του ταύρου. Οι αποχρώσεις της πέτρας κυμαίνονται συνήθως από ανοιχτό ροζ ροδάκινο, έως σολομό με έντονα χρώματα έως βαθύτερο μωβ, ροζ . Οι ροζ αποχρώσεις της πέτρας ταιριάζουν ιδανικά με τα λευκά διαμάντια. Γι’  αυτό και ένα δαχτυλίδι με μοργκανίτη και περιμετρικά διαμάντια , θα ήταν μια ιδανική επιλογή για πρόταση γάμου. Ιδιαίτερα κομψό και όμορφο θα ήταν η πέτρα  να είναι δεμένη σε ροζ χρυσό κόσμημα.

Κολιέ με διαμάντια και μοργκανίτη Κ18

Φροντίδα κοσμημάτων με μοργκανίτη

Είναι σημαντικό να φροντίσετε την πέτρα σας να διατηρήσει την αξία της για τα επόμενα χρόνια. Η Morganite έχει βαθμολογία σκληρότητας 7,5 έως 8, γεγονός που την καθιστά ανθεκτική πέτρα καλή για καθημερινή χρήση. Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε κόσμημα, απαιτείται τακτικός καθαρισμός για να διατηρηθεί η λάμψη  του.  Για να καθαρίσετε την πέτρα σας, πάρτε μια εξαιρετικά μαλακή οδοντόβουρτσα, όπως μια οδοντόβουρτσα για παιδιά που θα είναι μικρή και πολύ μαλακή. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα ζεστό μείγμα σαπουνιού χρησιμοποιώντας καθαρό νερό και ένα ήπιο σαπούνι. Τρίψτε απαλά την πέτρα σας καθαρά δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πέτρα και τη γύρω περιοχή. Ενώ η έκθεση στο φως δεν καταστρέφει την πέτρα και το χρώμα της, τα χημικά και η θερμότητα μπορεί. Αν λοιπόν επιλέξετε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων με μοργκανίτη  , θα ήταν καλό να αφαιρέσετε το δαχτυλίδι όταν κάνετε οικιακές δουλειές όπου εμπλέκονται σκληρές χημικές ουσίες ή φυσικές δραστηριότητες που εκθέτουν την πέτρα σε χτύπημα, πτώση και πίεση.

Σχολιάστε