Μαργαριτάρια, τα δώρα της φύσης

Θησαυρός της θάλασσας!!! Βασίλισσα του ωκεανού!!! Από την αυγή του πολιτισμού τα μαργαριτάρια αφιερώνονται στις γυναίκες. Με την πάροδο του χρόνου έγιναν το σύμβολο της αγνότητας, της δύναμης, της εξουσίας, του πλούτου και της ευτυχίας. Τα μαργαριτάρια,γνωστά από την αρχαιότητα έχουν μαγέψει στο πέρασμα του χρόνου όλες τις γυναίκες.Είναι το μοναδικό κλασικό κόσμημα από γενιά σε γενιά εδώ και 3,000 χρόνια. Τα μαργαριτάρια αναδεικνύουν την λάμψη και τη γοητεία τους πάνω στο λαιμό των γυναικών και αντίστροφα.

Πώς τα στρείδια παράγουν μαργαριτάρια

Τα μαργαριτάρια είναι αποτέλεσμα βιολογικής διαδικασίας που συμβαίνει εντελώς τυχαία στη θάλασσα. Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται  φυσιολογικά όταν ένας κόκκος άμμου , φλοιού (μυδιού) ή παράσιτο , μπαίνει στο σώμα του και δεν μπορεί να το αποβάλλει, είναι η φυσική άμυνα του. Εκείνο παράγει μια λεία σκληρή κρυστάλλινη ουσία γύρω από αυτό για να προστατεύσει τον εαυτό του.Μετά από χρόνια το στρείδι έχει παγιδευτεί μέσα σε ένα λείο και λαμπερό κουκούλι, το οποίο έχει γίνει πλέον ένα λαμπερό μαργαριτάρι. Αντίθετα , τα καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια δημιουργούνται με την παρέμβαση του ανθρώπου και όπως τα φυσικά μεγαλώνουν σε ζωντανά μύδια. Δημιουργούνται με ένα μόσχευμα , που με χειρουργικό τρόπο τοποθετείται στο μύδι και αυτό για να προστατευτεί εκκρίνει ουσίες, ονομαζόμενες μάργαρο. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται το μαργαριτάρι. Η συνεχής μόλυνση των θαλασσών  απειλεί τη δημιουργία των φυσικών μαργαριταριών.

Το χρώμα του μαργαριταριού ποικίλει και μπορεί να είναι άσπρο , ασημί, κρεμ, χρυσό, μπλε , πράσινο ή μαύρο ανάλογα με το στρείδι ή το οστρακόδερμα μέσα στο οποίο βρίσκεται.

Ψεύτικα μαργαριτάρια είναι εκείνα που δημιουργούνται από τον άνθρωπο στα εργοστάσια με τη χρήση οργανικών και ανόργανων χημικών στοιχείων.

Τρόποι αναγνώρισης μεταξύ των φυσικών και ψεύτικων είναι:

  • Με το δόντι. Ξύνοντας το απαλά στα δόντια ,έχεις τη αίσθηση άμμου στο φυσικό, ενώ όταν είναι ψεύτικο έχεις την αίσθηση του πλαστικού.
  • Με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τα φυσικά προσαρμόζονται στη θερμοκρασία του χώρου, σώματος ενώ τα ψεύτικα όχι.

Η ποιότητα των μαργαριταριών

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός μαργαριταριού είναι

  1. Σχήμα . Το πιο περιζήτητο σχήμα είναι το στρογγυλό, αλλά τα τέλεια στρογγυλά μαργαριτάρια είναι σπάνια και πολύτιμα.
  2. Μέγεθος. Το μέγεθος μετριέται σε χιλιοστά. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα μαργαριτάρι ,τόσο ακριβότερο είναι.
  3. Γυάλισμα. Υψηλής ποιότητας μαργαριτάρια πρέπει να είναι ανοιχτά,εκθαμβωτικά και να αντανακλούν οποιοδήποτε αντικείμενο κοντά σε αυτά.
  4. Επιφάνεια. Το απόλυτα τέλειο  μαργαριτάρι είναι αυτό που δεν έχει κανένα σημάδι ,προεξοχή ή ράγισμα. Όσο περισσότερα στίγματα έχει , πέφτει η αξία του.
  5. Χρώμα, Το χρώμα είναι γενετικά καθορισμένο από το ίδιο το στρείδι

types-of-pearls

Σχολιάστε