Ο κουμπάρος στον γάμο και οι υποχρεώσεις του

Γίνεστε κουμπάρος για πρώτη φορά; Καλή αρχή και πάντα άξιος. Μάθετε ποιος είναι ο ρόλος σας και ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας ως κουμπάρος. Δηλαδή ως παράνυμφος, όπως είναι και ο επίσημος τίτλος σας. Και φροντίστε να είστε προετοιμασμένος για τα καθήκοντά σας την ημέρα του γάμου.

Ως κουμπάρος, μάλλον θα σκέφτεστε ότι είστε ένας από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Και αυτό πράγματι ισχύει, όμως… μαντέψτε. Έχετε καθήκοντα και ευθύνες, αλλά είναι οι πιο ευχάριστες ευθύνες που είχατε ποτέ. Γρήγορα θα διαπιστώσετε πως, πέρα από όλα τα άλλα, είστε το δεξί χέρι του γαμπρού. Και το στήριγμά του. Καθώς και ο άνθρωπος που θα του αφαιρεί άγχος και θα τον βοηθά στις ετοιμασίες.

Ο ρόλος του κουμπάρου και οι αρμοδιότητές του

Ο κουμπάρος είναι το δεξί χέρι του γαμπρού.

Οφείλετε να βοηθήσετε τον γαμπρό με τις γαμήλιες λεπτομέρειες που αφορούν την εμφάνισή του. Και άλλες ενότητες που έχει αναλάβει. Χρειάζεται να δώσετε τη συμβουλή σας στον γαμπρό για την επιλογή του κουστουμιού του. Και θα είστε ο άνθρωπος που θα τον βοηθήσετε να ντυθεί την ημέρα του γάμου.

Ανήκει στις ευθύνες σας να φτάσει έγκαιρα στην εκκλησία ο γαμπρός. Μισή ώρα πριν τον γάμο είναι καλός χρόνος για να εμφανιστεί ο γαμπρός στην εκκλησία. Εσείς θα είστε μαζί του αυτή την ώρα, θα τον απασχολείτε, θα τον φροντίζετε για να χαλαρώσει.

Στην εκκλησία συνεννοείστε για ό, τι σχετίζεται με την λειτουργία του ναού και συνομιλείτε με τους ιερείς για ό, τι προκύπτει. Θα σας καθοδηγήσουν για τα έγγραφα που θα υπογράψετε σχετικά με την τέλεση του γάμου.

Οι βέρες, τα στέφανα γάμου και ο κουμπάρος

Οι βέρες είναι δική σας ευθύνη. Φροντίστε να σας τις έχουν παραδώσει από την προηγούμενη τουλάχιστον ημέρα. Και προσέξτε να μην τις ξεχάσετε στο σπίτι σας. Ελέγξτε δύο φορές ότι τις έχετε μαζί σας πριν φύγετε για να πάτε στην εκκλησία.

Για να “αλλάξετε τις βέρες” κατά τη διάρκεια του μυστηρίου υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για μια σταυρωτή κίνηση και καλό είναι να κάνετε πρόβες πριν τον γάμο για να εξοικειωθείτε με αυτή.

Μέσα στις τυπικές υποχρεώσεις σας είναι να αγοράσετε λαμπάδες γάμου και στέφανα γάμου. Πριν επιλέξετε, ζητήστε απαραίτητα τη γνώμη του ζευγαριού. Στις μέρες μας ο κουμπάρος είναι σε πλήρη συνεννόηση με το ζευγάρι για όλα τα θέματα του γάμου, στα οποία εμπλέκεται.

Τα στέφανα γάμου αντικατοπτρίζουν την ένωση του ζευγαριού και μαζί με τις βέρες αποτελούν τα σύμβολα που συντροφεύουν τους συζύγους στον έγγαμο βίο. Ως κουμπάρος είστε το πρόσωπο που θα τα αγοράσετε σύμφωνα με το ύφος του γάμου και τις επιθυμίες του ζευγαριού. Και ο άνθρωπος που θα “αλλάξεις τα στέφανα”. Εξασκηθείτε σε αυτή την κίνηση μερικές μέρες πριν τον γάμο. Μη ντρέπεστε να ρωτήσετε πώς ακριβώς αλλάζει τα στέφανα ο κουμπάρος. Κανείς δεν γεννήθηκε κουμπάρος και όλοι έμαθαν ρωτώντας.

Ο κουμπάρος και ο στολισμός

Όσο για τις λαμπάδες, οι υποχρεώσεις σας περιλαμβάνουν και τον στολισμό τους. Επομένως, συνεννοηθείτε με το ζευγάρι, ώστε ο στολισμός των λαμπάδων να συμφωνεί με τον υπόλοιπο στολισμό της εκκλησίας και του γάμου. Εσείς θα τακτοποιήσετε οικονομικά το συγκεκριμένο κομμάτι. Δεν οφείλετε να πληρώσετε για τον στολισμό της εκκλησίας γενικά. Αν θέλετε να συμμετέχετε σε έναν βαθμό είναι δική σας επιλογή και απόφαση.

Θα αγοράσετε, επίσης, ένα μπουκάλι κρασί για το μυστήριο. Ρωτήστε τον ιερέα για ασφάλεια, αλλά η μαυροδάφνη είναι κατάλληλο είδος κρασιού για τον γάμο.

Άλλες τυπικές υποχρεώσεις δεν έχετε όσον αφορά στα έξοδα του γάμου. Μόνο αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε δώρο στο ζευγάρι τον στολισμό του νυφικού αυτοκινήτου. Και στο συγκεκριμένο κομμάτι του γάμου, μπορείτε να τους ετοιμάσετε και κάποια έκπληξη. Για παράδειγμα, να τους ετοιμάσετε παγωμένη σαμπάνια για το αυτοκίνητο ή να κρεμάσετε τενεκεδάκια στον πίσω προφυλακτήρα για μια ευχάριστη νότα.

Μια από τις βασικές αρμοδιότητές σας είναι, επίσης, να οργανώσετε το bachelor party. Οι εργένηδες φίλοι σας στηρίζονται πάνω σας και ακολουθούν το πλάνο σας.

Αυτά είναι τα βασικότερα που πρέπει να γνωρίζετε και τώρα δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Ξέρετε τι έχετε μπροστά σας, οπότε απολαύστε τη διαδρομή και σταθείτε δίπλα στο ζευγάρι ως φύλακας άγγελος του γάμου τους.

Διαβάστε, επίσης, το άρθρο μας για τα κοσμήματα που μπορεί να συνδυάσει η κουμπάρα και να απογειώσει την εμφάνισή της.

Στο e-shop και στα κοσμηματοπωλεία Spiros Tasoulis στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαλάνδρι, διαθέτουμε την ποικιλία που αναζητάτε. Ποικιλία σε βέρες γάμου και κοσμήματα, ιδανικά για δώρο κουμπάρου/ας ή για τους αρραβώνες. Για είδη κουμπάρου και στέφανα γάμου, θα βρείτε μοντέρνα και κλασικά σχέδια στα καταστήματά μας.

Photography | Design: canva pro

Σχολιάστε