Κοσμήματα με πολύτιμους λίθους

Οι πολύτιμοι λίθοι είναι ορυκτά με ιδιαίτερη ομορφιά, γιατί έχουν κάποια σπάνια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα κάνουν περιζήτητα, όπως η διαφάνεια και το χρώμα τους.Με τη βοήθεια έμπειρων τεχνιτών, υπόκεινται σε επεξεργασίες για να αυξηθεί η λάμψη τους και να αναδειχθεί η ομορφιά τους.Οι πολύτιμοι λίθοι χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη δημιουργία κοσμημάτων. Στους πολύτιμους λίθους εκτός από τα ορυκτά  συμπεριλαμβάνονται και μερικά οργανικά υλικά όπως μαργαριτάρι, κοράλλι και κεχριμπάρι. Η αξία των πολύτιμων λίθων υπολογίζεται σε καράτια (βάρους,όγκου, καθαρότητας) και είναι ιδιαίτερα ακριβά υλικά.Οι πιο γνωστοί πολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατασκευή κοσμημάτων είναι το διαμάντι, το ρουμπίνι, το ζαφείρι, ο αμέθυστος, το σμαράγδι ,η ακουαμαρίνα , το τοπάζι και ο χαλαζίας.

Διαμάντι

Είναι το πιο σκληρό και ταυτόχρονα το πιο ακριβό και δημοφιλές υλικό. Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας Diamond is forever

Ρουμπίνι

  • Είναι το ορυκτό κορούνδιο που έχει κόκκινο χρώμα.. Το χρώμα του, εξαιτίας του χρωμίου είναι κόκκινο ,ενώ υπάρχουν ποικιλίες με ροζ, σκούρο κόκκινο και καφέ χρώμα.Παράγεται στη Σρι-Λάνκα, Καμπότζη,Τανζανία ,Κένυα ,Μαδαγασκάρη. Είναι ένας λίθος που φέρει μεγάλη εκτίμηση από την αρχαιότητα.Στον  Μεσαίωνα του είχαν αποδοθεί μαγικές δυνάμεις. Θεωρείται ότι φέρνει λάμψη,χαρίζει δύναμη και αφθονία, ευτυχία και σοφία! Είναι σύμφωνα με την παράδοση η πέτρα των πλουσίων.Έλκει την αγάπη ,τον έρωτα και το πάθος .Βοηθά τις θετικές σκέψεις. Σήμερα όλα σχεδόν τα ρουμπίνια έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία για την ανάδειξη της ποιότητάς τους.Κάποιες από αυτές τις εργασίες θεωρούνται αποδεκτές όπως η χρωματική ενίσχυση που γίνεται με θέρμανση της ανεπεξέργαστης πέτρας.
daxtylidi-rumpini-xriso-k18
ρουμπίνι δαχτυλίδι χρυσό Κ18

Ζαφείρι

  • Είναι ποικιλία του κορουνδίου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες. Έχουμε το διάφανο ζαφείρι, το μπλε ζαφείρι που δημιουργείται από προσμίξεις σιδήρου και τιτανίου, το μοβ που δημιουργείται από προσμίξεις βαναδίου και το ροζ από προσμίξεις χρωμίου.Τα ζαφείρια με την ονομασία Αλεξανδρίτες εμφανίζονται στο φως της ημέρας σαν γαλάζια. Αυτά με την ονομασία Αστερίας θεωρούνται τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο ακριβά . Γενικά τα πιο εμπορικά ζαφείρια είναι αυτά που έχουν τις αποχρώσεις του γαλάζιου.Σήμερα η ακριβότερη ποικιλία ζαφειριών βρίσκεται στη Σρι-Λάνκα. Το ζαφείρι είναι γνωστό ως η πέτρα της Σοφίας.Λένε ότι ενισχύει την πίστη ,προστατεύει ,  διώχνει τις αρνητικές σκέψεις και ηρεμεί τον νου.
daxtylidi-rozeta-zafiri-diamantia-k18
δαχτυλίδι ροζέτα ζαφείρι κ18 διαμάντια
  • Αμέθυστος

    Η ονομασία του προέρχεται από το στερητικό α και το ρήμα μεθύω , επειδή οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το πετράδι αυτό προφυλάσσει τον κάτοχό του από το μεθύσι.Έχει χρώμα από ανοιχτό ως σκούρο μοβ.Είναι ποικιλία της οικογένειας του Χαλαζία. Αμέθυστος υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου.Μεγάλες ποσότητες παράγονται στη Βόρεια Αμερική , στη Λατινική Αμερική, Βραζιλία, Βολιβία, αλλά και στη Ρωσία.Η πιο περιζήτητη ποιότητα αμέθυστου Deep Russian προέρχεται από τη Ρωσία.Ο αμέθυστος είναι το πετράδι της φιλίας, της αγάπης και της ειρήνης.Απομακρύνει τα αρνητικά συναισθήματα και φέρνει αισιοδοξία και ευτυχία.

monopetro-amethistos-k18
μονόπετρο αμέθυστος Κ18

Σχολιάστε