Καράτια & βαθμοί καθαρότητας σε χρυσό και ασήμι

“…πόσα καράτια είναι;…” Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει ή και ρωτήσει το παραπάνω ερώτημα; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι ακριβώς σημαίνει το “καράτι”; Ας το δούμε μαζί.

Ο χρυσός είναι χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Au..(προέρχεται από το λατινικό aurum).Η αξία του είναι μεγάλη και γι αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων,σπάνια καθαρός,συνήθως με προσμίξεις άλλων μετάλλων (λέγες ή προκράματα ).

Τα καράτια ως μονάδα μέτρησης

Τα καράτια αποτελούν λοιπόν μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού,όπου ο καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια. Η περιεκτικότητα με αυτή τη μονάδα μέτρησης μετριέται σε εικοστά τέταρτα. Συνήθης συμβολισμός είναι το kt. Η καθαρότητα του χρυσού όμως μετριέται και σε βαθμούς επί τοις χιλίοις όπου 1000 βαθμοί είναι 24 καράτια. Για παράδειγμα ένα κόσμημα στα 14 καράτια έχει 14 μέρη βάρους (κι όχι όγκου) καθαρού χρυσού και τα υπόλοιπα μέρη λέγες (διάφορα μίγματα μετάλλων) ή 58,5% καθαρό χρυσό με το υπόλοιπο προκράματα (οι λέγες που λέγαμε), γι αυτό θα δείτε πλέον σφραγίδα με νούμερο 585 (που σημαίνει 14 καράτια)

Αντίστοιχα ένα κόσμημα στα 18 καράτια αποτελείται από 18 μέρη βάρους καθαρού χρυσού ή 75% καθαρό χρυσό,με σφραγίδα 750. Σε αυτά τα καράτια συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται πολύτιμοι λίθοι,όπως διαμάντια,ρουμπίνια,ζαφείρια κτλ δίνοντας μεγαλύτερη αξία στο κόσμημα.

Σπανιότερα εδώ στην Ελλάδα θα δούμε να κυκλοφορούν κοσμήματα στα 22 καράτια ή 916 (δηλαδή 91,6% καθαρό χρυσό).

Κοσμήματα στα 24 καράτια ή 1000 βαθμούς καθαρότητας δεν υπάρχουν γιατί και με την μικρότερη επεξεργασία του μετάλλου θα χρησιμοποιηθεί πρόκραμα (ή λέγα) οπότε τα καράτια (ή οι βαθμοί ) θα “πέσουν’ στα 22 καράτια ή αντίστοιχα στους 916 βαθμούς (ή και περισσότερο,εξαρτάται απ την ποσότητα της λέγας που θα χρησιμοποιηθεί).

Με αυτό λοιπόν το σύστημα υπολογίζουμε τα “καράτια” στα κοσμήματα. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ακούσετε ή ρωτήσετε για κάποιο κόσμημα “πόσα καράτια είναι ” θα καταλάβετε τι ακριβώς θα σας απαντήσουν.

Με το ίδιο σύστημα υπολογίζουμε και τους βαθμούς στα ασημένια κοσμήματα,όπου το καθαρό ασήμι είναι 1000 βαθμοί. Έτσι αν δούμε σφραγίδα 925   π.χ. θα έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ασήμι 92,5%.

Καλές αγορές!

Σχολιάστε